«Κορυφή του παγόβουνου» ίσως αποδειχθεί τελικά το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ, καθώς δεν είναι η μόνη απάτη που ερευνούν οι δικαστικές αρχές.
Φαίνεται πως επιτήδειοι σκαρφίζονται διάφορους τρόπους για να παίρνουν λεφτά από ευρωπαϊκά προγράμματα, παρουσιάζοντας ψευδή στοιχεία ως αληθινά.
Η τελευταία υπόθεση που απασχόλησε τις ελληνικές δικαστικές αρχές, αφορά στην απίστευτη δράση 6 κατηγορούμενων, με αρχηγό έναν λογιστή, που εκτός από τις ενισχύσεις εξαιτίας του Covid είχαν βάλει «χέρι» και σε προγράμματα του ΕΣΠΑ.
Η «Ζούγκλα» παρουσιάζει τα στοιχεία της δράσης του κυκλώματος, με δεκάδες εταιρείες που ζημίωσαν το ελληνικό δημόσιο και την Ευρωπαϊκή Ένωση με 5,7 εκατομμύρια ευρώ, προσπαθώντας να προσποριστούν επιχορηγήσεις, τις οποίες υπό κανονικές συνθήκες δεν θα πλησίαζαν καν.
Η… δήθεν ενίσχυση των Τουριστικών Επιχειρήσεων
Σύμφωνα με τα στοιχεία της υπόθεσης, οι κατηγορούμενοι είχαν στοχεύσει σε ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα μέσω ΕΣΠΑ για να παίρνουν επιχορηγήσεις .
Η πρώτη αίτηση, η οποία εγκρίθηκε ήταν για το ποσό των 200.000 ευρώ ,το 2018 και το πρόγραμμα ήταν για «Ενίσχυση της Ίδρυσης και Λειτουργίας Νέων Τουριστικών Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων» σε πρόγραμμα ΕΣΠΑ 2014-2020.
Τελικά, αυτή η αίτηση πήρε 199.659.92 ευρώ και η εταιρεία, προκειμένου να υλοποιήσει το επενδυτικό σχέδιο που προέβλεπε το πρόγραμμα, υπέβαλε αίτηση ανέγερσης και λειτουργίας ενοικιαζόμενων δωματίων στο Πετρί Νεμέας, προσκομίζοντας ως αρχικό μισθωτήριο μηνιαίο μίσθωμα 170 ευρώ για ακίνητο που ανήκε σε άλλο άτομο, το οποίο έχει μάλιστα συμπεριληφθεί στο κατηγορητήριο.
Για το ίδιο όμως διάστημα, η εταιρεία που πήρε την επιχορήγηση δήλωσε στην ΑΑΔΕ την υπεκμίσθωση του ακινήτου σε άλλη εμπλεκόμενη εταιρεία με ενοίκιο το μήνα 35.000 ευρώ, έλαβε επιδότηση COVID και χρησιμοποίησε το ποσό αυτό, προκειμένου να δικαιολογήσει δαπάνες και να εισπράξει την επιχορήγηση ΕΣΠΑ.
Οι αρχές όμως ανακάλυψαν και κάτι ακόμα χρήσιμο για την έρευνα. Το ακίνητο που πήρε την επιχορήγηση είναι η μόνιμη κατοικία του ζευγαριού, που κατηγορήθηκε για την απάτη και όχι τουριστικό κατάλυμα-ξενοδοχείο, σύμφωνα με την έγκριση του προγράμματος.
Η ζημιά στον ΕΦΚΑ
Το συγκεκριμένο κύκλωμα είχε βάλει στο στόχο και τον ΕΦΚΑ που τον έβαλε «μέσα» με 605.570 ευρώ , όπως προέκυψε από την έρευνα της Οικονομικής Αστυνομίας.
Εταιρείες ασφάλιζαν προσωπικό αλλά δεν έδιναν ούτε ένα ευρώ για ασφαλιστικές εισφορές . Επίσης παραπλανούσαν τον ΕΦΚΑ ως προς τον πραγματικό διαχειριστή των εταιρειών. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα μίας εκ των 12 εταιρειών που εμπλέκονται στο κύκλωμα που οφείλει 182.782,49 ευρώ από ασφαλιστικές εισφορές.