Σε ένα από τα σημαντικότερα Συνέδρια της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝΠΕ) εξελίσσεται αυτό που ξεκίνησε σήμερα στην Αλεξανδρούπολη, καθώς σημαδεύεται από τις απουσίες του περιφερειάρχη Αττικής Νίκου Χαρδαλιά και του Περιφερειάρχη Ιωαννίνων Αλέξανδρου Καχριμάνη.
Μάλιστα, η Περιφέρεια Αττικής εκπροσωπείται στο Συνέδριο μόνο από αιρετούς της αντιπολίτευσης, καθώς δεν μετέβη στην πρωτεύουσα του Έβρου κανένας Περιφερειακός Σύμβουλος του κ. Χαρδαλιά. Ο λόγος βέβαια της απουσίας του Περιφερειάρχη Αττικής και των Περιφερειακών του Συμβούλων ήρθε ως αποτέλεσμα της απόφασης του Μαξίμου να μην είναι ο κ. Χαρδαλιάς αυτός που θα διαδεχτεί στην Προεδρία της ΕΝΠΕ τον κ. Τζιτζικώστα αλλά ο Περιφερειάρχης Νότιου Αιγαίου Γιώργος Χατζημάρκος.
Τώρα ο λόγος που το Μέγαρο Μαξίμου άλλαξε την απόφασή του, καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν ότι ο κ. Χαρδαλιάς «πληρώνει» το γεγονός ότι ζήτησε από τον κ. Μητσοτάκη την αύξηση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) για την Αττική.
Όσον αφορά στον κ. Καχριμάνη απουσιάζει λόγω των γνωστών θεμάτων με τις απευθείας αναθέσεις, όπου πληροφορίες θέλουν την Δικαιοσύνη να ασχολείται σχετικά.
Κλείνοντας το θέμα της διαδοχής, να αναφέρουμε ότι ο νέος πρόεδρος της ΕΝΠΕ δεν πρόκειται να εκλεγεί από το Τακτικό Συνέδριο της Ένωσης Περιφερειών αλλά από το 25μελές στις αρχές Δεκεμβρίου.
Ξεχώρισαν από όσα ειπώθηκαν η κοινή διαπίστωση των Περιφερειαρχών ότι το επιτελικό κράτος έχει αποτύχει και χρειάζεται να μεταφερθούν σημαντικές αρμοδιότητες στις Περιφέρειες.
Χαρακτηριστική ήταν η ατάκα του Περιφερειάρχη Κρήτης, κ. Σταύρου Αρναουτάκη «είμαστε Περιφερειάρχες με αναστολή», με την οποία μάλιστα συμφώνησε ξεκινώντας την ομιλία του και ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής, κ. Γιώργος Ιωακειμίδης. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, υπογραμμίστηκε η έντονη ανησυχία των περιφερειαρχών για τις συνέπειες από την Κλιματική Κρίση ενώ έγινε ξεκάθαρο ότι δεν είναι σύμφωνοι με τον εκλογικό νόμο του Λιβάνιου.
Τζιτζικώστας στο Συνέδριο ΕΝΠΕ: «Πολύ Κρίσιμη και Πολύ Επιτακτική η Αντιμετώπιση των Επιπτώσεων της Κλιματικής Κρίσης»
Ο κ. Τζιτζικώστας, που ήταν αδιαμφισβήτητα το πρόσωπο του Συνεδρίου, καθώς όλοι οι παριστάμενοι επιθυμούσαν να τον χαιρετήσουν, να συνομιλήσουν μαζί του και να βγουν μία φωτογραφία εξέφρασε την πεποίθηση ότι με το νέο νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών γίνεται «ένα πραγματικά μεγάλο βήμα» για πιο ισχυρές περιφέρειες, καθώς ο ρόλος τους είναι κομβικός, μιλώντας στο 10ο τακτικό συνέδριο της ΕΝΠΕ που πραγματοποιείται στην Αλεξανδρούπολη
«Σήμερα έχουμε την ευκαιρία να διαμορφώσουμε την αυτοδιοίκηση των επόμενων δεκαετιών, έτσι όπως πραγματικά πρέπει να είναι», είπε χαρακτηριστικά.
Παράλληλα τόνισε ότι τα βασικά ζητούμενα είναι το ξεκαθάρισμα των αρμοδιοτήτων ώστε να είναι σαφές ποιος κάνει τι, η απόδοση περισσότερων αρμοδιοτήτων στις Περιφέρειες, η εξασφάλιση των απαραίτητων και ανάλογων πόρων ώστε να χρηματοδοτηθούν οι περιφέρειες με απλούστερους κανόνες και με έσοδα από τη φορολογία και η αλλαγή του θεσμικού πεδίου ώστε να γίνει η μετάβαση από την περιφερειακή αυτοδιοίκηση στην περιφερειακή διακυβέρνηση.
«Ένα τέταρτο ζητούμενο που είναι πολύ κρίσιμο και πολύ επιτακτικό είναι η αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής κρίσης. Εδώ πλέον χρειάζεται εθνικό σχέδιο και χρειάζεται άμεσα. Αποδείχτηκε και δεν υπάρχει άλλος χρόνος για χάσιμο», πρόσθεσε.
Ο ίδιος υπογράμμισε τη σημασία της μετεξέλιξης των αιρετών περιφερειών και γι’ αυτό, όπως είπε, «είναι πολύ κρίσιμο αυτή η νέα μεγάλη μεταρρύθμιση να είναι ολοκληρωμένη, να ενσωματώνει αιτήματα, να δίνει δυνατότητες, να απαντά σε προκλήσεις που με μεγάλη σαφήνεια έχουμε αναδείξει ως Ένωση Περιφερειών όλα τα προηγούμενα χρόνια».
Από την άλλη πλευρά, εκτίμησε ότι «πλέον αυτές οι διεκδικήσεις είναι πια κοινός τόπος για όλους και αυτό είναι πολύ ενθαρρυντικό». Επισήμανε, παράλληλα, ότι η παρουσία του υπουργού Εσωτερικών αλλά και συνολικά της ηγεσίας του υπουργείου στο συνέδριο «είναι ένα εχέγγυο συναντίληψης και συνδιαμόρφωσης της νέας πραγματικότητας».
Με αφορμή την ανάληψη των καθηκόντων του ως νέου Επιτρόπου Βιώσιμων Μεταφορών και Τουρισμού της ΕΕ, ο κ. Τζιτζικώστας δήλωσε πολύ συγκινημένος, καθώς, όπως είπε, αυτά τα 14 χρόνια, από τη στιγμή της εκλογής του στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, είδε τις προσπάθειες της χώρας να ορθοποδήσει, τις αντικειμενικές δυνατότητες της χώρας, την αγωνία των αιρετών να ανταποκριθούν στις ανάγκες των πολιτών, την αλληλεγγύη να απλώνει δίχτυ προστασίας για τους αδύναμους, τη θέληση των κοινωνιών να μην διαρραγούν οι σχέσεις εμπιστοσύνης αλλά ταυτόχρονα την απαίτηση της κοινωνίας για μεγάλες αλλαγές. «Είδα και τον τόπο μου τη Μακεδονία να αλλάζει, να ψηλώνει να δυναμώνει», σχολίασε.
«Θα είμαι συνέχεια δίπλα σας» – «Κλείνει για μένα ένας κύκλος»
«Θέλω να σας δώσω μια υπόσχεση. Θα είμαι συνέχεια δίπλα σας. Από τα νέα μου καθήκοντα, από τη θέση του Ευρωπαίου Επιτρόπου, η σχέση μας θα συνεχίσει να είναι στενή, όχι μόνο στο θεσμικό πλαίσιο που αυτό επιβάλλεται από τις αρμοδιότητες του χαρτοφυλακίου που αναλαμβάνω στις υποδομές, τις μεταφορές και τον τουρισμό, αλλά κυρίως ως σχέση ουσίας, εκτίμησης, αυθεντικού και ειλικρινούς ενδιαφέροντος», τόνισε.
Στο πλαίσιο αυτό σημείωσε ότι σήμερα κλείνει για εκείνον επίσημα ένας κύκλος και συμπλήρωσε: «Και λέω επίσημα γιατί στην καρδιά μου, στην ψυχή μου, ο κύκλος αυτός δεν θα κλείσει ποτέ».
«Μπήκα στην αυτοδιοίκηση πριν από 14 χρόνια χωρίς να το έχω σχεδιάσει. Ήταν το καλύτερο ταξίδι της ζωής μου. Θα αισθάνομαι πάντα κομμάτι αυτής της μεγάλης οικογένειάς μας. Η εμπιστοσύνη η δική σας ήταν η τιμή της ζωής μου. Να είστε βέβαιοι ότι οι δρόμοι μας θα ξανασυναντηθούν», είπε, κλείνοντας την ομιλία του.
Λ. Κυρίζογλου, πρόεδρος της ΚΕΔΕ στο συνέδριο της ΕΝΠΕ:
«Τώρα υπάρχει ζωτικός, αυτοδιοικητικός και πολιτικός χρόνος και για την Αυτοδιοίκηση και για την Κυβέρνηση, ώστε να γίνουν θετικά βήματα για τον θεσμό»
Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Λάζαρος Κυρίζογλου παραβρέθηκε σήμερα και χαιρέτησε τις εργασίες του 10ου Τακτικού Συνεδρίου της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδος στην Αλεξανδρούπολη.
Ο κος Κυρίζογλου αφού ευχήθηκε καλή επιτυχία στον απερχόμενο πρόεδρο της ΕΝΠΕ Απ. Τζιτζικώστα για τα νέα του καθήκοντα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τόνισε πως «δήμοι και περιφέρειες δεν ξεκινούν από λευκή σελίδα». Υπογράμμισε πως τόσο η ΕΝΠΕ όσο και η ΚΕΔΕ με τις αποφάσεις των συνεδρίων τους διατύπωσαν συγκεκριμένες τεκμηριωμένες προτάσεις για την επόμενη μέρα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, τις οποίες «η κυβέρνηση οφείλει να υιοθετήσει. Ευτυχώς έχουμε στο υπουργείο Εσωτερικών πολιτική ηγεσία που ακούει και γνωρίζει», είπε χαρακτηριστικά και συμπλήρωσε:
«Τώρα υπάρχει ζωτικός, αυτοδιοικητικός και πολιτικός χρόνος και για την Αυτοδιοίκηση και για την Κυβέρνηση, ώστε να γίνουν θετικά βήματα εντός του συνταγματικού θεσμικού πλαισίου (αρ. 101 και 102 του Συντάγματος). Ιδού λοιπόν η Αλεξανδρούπολη, ιδού και τα βήματα».
Συγκεκριμένα πρότεινε:
• Να προχωρήσει άμεσα η συνολική αναδιοργάνωση της Κεντρικής Δημόσιας Διοίκησης με κατεύθυνση τον περιορισμό του κράτους σε επιτελικό ρόλο και την προώθηση της αποκέντρωσης
• Να προωθηθεί η Πολυεπίπεδη Διακυβέρνηση, να επανοριοθετηθούν οι αρμοδιότητες των τριών επιπέδων της Δημόσιας Διοίκησης (Κεντρικής Διοίκησης – Περιφερειών – Δήμων)
• Να επικαιροποιηθεί το κανονιστικό πλαίσιο και να ενισχυθούν οι θεσμοί Διαβαθμιδικής Συνεργασίας μεταξύ των Περιφερειών και των Δήμων
• Να διασφαλιστεί η Διοικητική Αυτοτέλεια των ΟΤΑ σύμφωνα με τον «Ευρωπαϊκό Χάρτη Τοπικής Αυτονομίας» και το άρθρο 102 του Συντάγματος.
• Να περιοριστεί η εποπτεία επί των πράξεων των συλλογικών και των μονομελών οργάνων τους σε ένα μόνο διοικητικό έλεγχο νομιμότητας των πράξεων.
Επίσης ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ επανέλαβε τα πάγια αιτήματα της Αυτοδιοίκησης, ήτοι:
Να διασφαλιστεί σύμφωνα με το Σύνταγμα η Οικονομική Αυτοτέλεια των Δήμων και των Περιφερειών: Να αποκατασταθούν οι Κεντρικοί Αυτοτελείς Πόροι (ΚΑΠ) στο επίπεδο που προβλέπεται από τον Ν.3852/2010 («Καλλικράτη») και να διασφαλιστεί η επιστροφή των παρακρατηθέντων. Να «επαναπατριστούν» όλοι οι πόροι που αφαιρέθηκαν από τις Περιφέρειες και τους Δήμους και να αυξηθεί η χρηματοδότησή τους από το ΠΔΕ με στόχο την ενεργότερη προώθηση της Περιφερειακής και της Τοπικής Ανάπτυξης.
Να μεταφερθούν νομοθετικά στην Αυτοδιοίκηση όλες οι αποκεντρωμένες υπηρεσίες της Κεντρικής και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης που είναι χωροθετημένες σε περιφερειακό ή δημοτικό επίπεδο. Ενδεικτικά, σε πρώτη φάση:
α) να μεταφερθούν στις Περιφέρειες από τις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις οι Υπηρεσίες Πολιτικής Προστασίας, Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού, Υδάτων, Φυσικών Πόρων, Τεχνικού Ελέγχου Δημοσίων Έργων, Αγροτικών Υποθέσεων και φυσικά οι Υπηρεσίες των Υγειονομικών Περιφερειών της χώρας (όπως προβλέπει ο «Καλλικράτης») και
β) να μεταφερθούν στους Δήμους τα Κοινωνικά Ιδρύματα, τα Νηπιαγωγεία, τα Γραφεία του ΟΑΕΔ, οι Δομές πρόληψης και οι Δομές πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας.
Να διευρυνθεί ο Αναπτυξιακός Ρόλος της Αυτοδιοίκησης, ώστε οι Περιφέρειες και οι Δήμοι να συμβάλουν αποτελεσματικά στην παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας, την προσέλκυση επενδύσεων και τη στήριξη της επιχειρηματικότητας σε περιφερειακό και τοπικό επίπεδο.
Να κατοχυρωθεί θεσμικά η συμμετοχή των Περιφερειών και των Δήμων:
α) στο σχεδιασμό, την οργάνωση και την εφαρμογή των Προγραμμάτων Περιφερειακής και Τοπικής Ανάπτυξης, περιλαμβανομένων και των συγχρηματοδοτούμενων.
β) στη χωροθέτηση, τη διοίκηση και τη λειτουργία των επενδύσεων περιφερειακής ή τοπικής κλίμακας με περιφερειακή ή εθνική σημασία (λιμάνια, αεροδρόμια, εμπορευματικοί σταθμοί, επιχειρηματικά πάρκα κλπ).
Να διασφαλιστεί η ελεύθερη άσκηση της εντολής των αιρετών, σύμφωνα με τον «Ευρωπαϊκό Χάρτη Τοπικής Αυτονομίας», και επομένως να ενδυναμωθεί η καταστατική θέση των αιρετών της Αυτοδιοίκησης ώστε να ισχύσουν οι ίδιοι κανόνες που ισχύουν για τους αιρετούς της Κεντρικής Διοίκησης, όσον αφορά τα ασφαλιστικά, τα οικονομικά, τα συνταξιοδοτικά ζητήματα και την εφαρμογή του ποινικού νόμου (μισθολογικό καθεστώς, ειδικές άδειες, ασφαλιστικά, συνταξιοδοτικά, χορηγίες κ.λπ.).
Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ επανέφερε την πρόταση για συγκρότηση κοινής ομάδας Εργασίας ΕΝΠΕ και ΚΕΔΕ, η οποία θα εισηγηθεί Σχέδιο Συμφώνου Συνεργασίας των δύο Ενώσεων καθώς και προτάσεις αναβάθμισης της Αυτοδιοίκησης ενόψει της Συνταγματικής Αναθεώρησης. Επίσης πρότεινε τη σύσταση κοινού Μηχανισμού Παρακολούθησης της Καταστατικής Θέσης των Αιρετών και την πραγματοποίηση κοινού συνεδρίου ΕΝΠΕ – ΚΕΔΕ.