Για «επιτελικό κράτος ανίκανων» έκανε λόγο η «Ζούγκλα», αναφερόμενη στη διαχείριση της πυρκαγιάς που ξεκίνησε από τον Βαρνάβα.
Και έτσι είναι ακριβώς είναι τα πράγματα, και μάλιστα με στοιχεία.
Όμως θα διαπιστώσετε αμέσως πιο κάτω, η πρόσφατη μεγάλη πυρκαγιά τριών ημερών, που ξεκίνησε από τον Βαρνάβα και κατέκαψε ένα μεγάλο τμήμα της Βόρειας Αττικής, η οποία έγινε αιτία για να γίνουν στάχτη περίπου 100.000 στρέμματα, δεκάδες σπίτια και εκατοντάδες αυτοκίνητα, αλλά και να χαθεί μία ανθρώπινη ζωή, δεν είναι η πρώτη καταστροφική πυρκαγιά που έχει συμβεί στην Αττική.
Μια ακόμη πιο καταστροφική πυρκαγιά είχε συμβεί στην Ανατολική Αττική τον Αύγουστο του 2009, που ξεκίνησε από την περιοχή του Γραμματικού.
Η συγκεκριμένη πυρκαγιά ξεκίνησε βράδυ, στις 21 Αυγούστου 2009, από την περιοχή του Γραμματικού, είχε διάρκεια τεσσάρων ημερών και έκαψε συνολικά 210.000 στρέμματα, κυρίως πευκοδάσους. Η πυρκαγιά επεκτάθηκε σε ολόκληρη τη βορειοανατολική Αττική, από την περιοχή του Γραμματικού και του Μαραθώνα, μέχρι το Πικέρμι και την Παλλήνη, κατακαίγοντας στο ενδιάμεσο, τμήμα της Πεντέλης στην περιοχή του Διονύσου.
Η πυρκαγιά αυτή είναι η μεγαλύτερη που έχει γνωρίσει ποτέ ο νομός Αττικής. Την ίδια περίοδο, μία άλλη μεγάλη πυρκαγιά στην δυτική Αττική έκαψε μεγάλο μέρος των δυτικών πλαγιών του Κιθαιρώνα και έφτασε μέχρι το Πόρτο Γερμενό.
Το χρονικό της πυρκαγιάς
Η μεγάλη πυρκαγιά στην ανατολική Αττική ξεκίνησε το βράδυ της Παρασκευής 21 Αυγούστου από την περιοχή κοντά στο παραθαλάσσιο οικισμό Σέσι Γραμματικού. Πήρε γρήγορα μεγάλες διαστάσεις και το πρωί του Σαββάτου 22 Αυγούστου άρχισε πλέον να απειλεί τις περιοχές του Γραμματικού, του Βαρνάβα, του Μαραθώνα και της Λίμνης του Μαραθώνα (40 χλμ. από την Αθήνα).
Ενισχυόμενη από τους δυνατούς ανέμους, κατευθύνθηκε νοτιότερα και έφτασε το βράδυ του Σαββάτου στα όρια του Αγίου Στεφάνου, της Άνοιξης, της Σταμάτας, της Ροδόπολης και του Διονύσου, ενώ από την Κυριακή 23 Αυγούστου η φωτιά πέρασε στη νότια πλευρά της Πεντέλης και έφτασε να καίει σπίτια στο Ντράφι, την Παλαιά Πεντέλη , την Ανθούσα, το Πικέρμι και την Παλλήνη. Χαρακτηριστικά αναφέρουμε ότι εκκενώθηκαν περιοχές όπως ο Άγιος Στέφανος, η Πεντέλη, δύο νοσοκομεία και κατασκηνώσεις.
Το βράδυ του Σαββάτου 22/8/2009 τέθηκε σε ισχύ ο μηχανισμός πολιτικής προστασίας της Ε.Ε., μετά από σχετική απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Ιταλία, Γαλλία, Κύπρος, Αυστρία και Βουλγαρία υποσχέθηκαν συνδρομή με αεροσκάφη, ελικόπτερα, προσωπικό και λοιπά τεχνικά μέσα. Με την συνδρομή των επιπλέον δυνάμεων, η πυρκαγιά τέθηκε υπό έλεγχο μέχρι τη Δευτέρα 24 Αυγούστου. Η πυρκαγιά κατέκαψε συνολικά 210.000 στρέμματα, κυρίως πευκοδάσους, και ήταν μία από τις καταστροφικότερες που έχουν σημειωθεί στην Αττική.
Σπύρος Δαρδαμάνης, πρώην δήμαρχος Διονύσου: Πως το 2009 η φωτιά δεν πέρασε στον Διόνυσο – «Η πρόληψη είναι πολύ σημαντική»
Στη «Ζούγκλα» μίλησε για την πυρκαγιά του 2009, ο πρώην δήμαρχος Διονύσου Σπύρος Δαρδαμάνης. Ο ίδιος είπε ότι μετά από επίπονες προσπάθειες τελικά η φωτιά δεν μπήκε μέσα στο Διόνυσο. «Ζήτησα από τις δυνάμεις της Πυροσβεστικής να πάνε έξω από το Γερμανικό Νεκροταφείο για να μην περάσουν οι φλόγες στο Διονυσοβούνι. Μετά από επίπονες προσπάθειες καταφέραμε να μην μπει η φωτιά στο Διόνυσο. Δυστυχώς στη συνέχεια η φωτιά μεταφέρθηκε στην Πεντέλη. Θα έλεγα ότι εκείνη την περίοδο είχαμε πολύ καλή οργάνωση με εθελοντικές ομάδες πυρασφάλειας, και επανδρωμένα πυροφυλάκια με βάρδιες.»
Ο ίδιος επισημαίνει ότι η φωτιά αποκρούστηκε μόνο όταν εισακούστηκε η έκκλησή του για να έρθουν εναέρια μέσα. «Δυστυχώς χωρίς εναέρια μέσα δεν θα κάναμε τίποτα. Η πυρκαγιά ήταν πολύ μεγάλη, όπως η προχθεσινή που ήρθε από τον Βαρνάβα και δεν μπορούσε να αντιμετωπιστεί διαφορετικά. Θυμάμαι ότι αναγκάστηκα να κάνω έκκληση μέσω τηλεόρασης, προειδοποιώντας ότι αν δεν έρθουν αεροσκάφη, η φωτιά θα πάει στην Κηφισιά, την Πολιτεία και το Σύνταγμα. Έτσι αναγκάστηκαν και έστειλαν…»
Ο κ. Δαρδαμάνης ρωτήθηκε για το αν το 2009 υπήρξαν λάθη στο συντονισμό της Πυροσβεστικής και της Πολιτικής Προστασίας. «Δεν θέλω να ρίξω λάδι στη φωτιά για το θέμα των ευθυνών, τα έχω πει όλα στην κατάθεσή μου όταν με κάλεσαν. Υπάρχουν ασφαλώς ευθύνες και σε σχέση με τον συντονισμό και με τις αντιπυρικές ζώνες. Το σημαντικό όμως είναι η πρόληψη. Πρέπει επίσης να υπάρχει άμεση κατάσβεση. Όταν ξεφύγει η φωτιά δεν σβήνει χωρίς εναέρια μέσα».
Πρώην δήμαρχος Πεντέλης Δημήτρης Στεργίου – Καψάλης μετά την πυρκαγιά του 2009: «Αλλάξτε τα όλα» – «Περιμένουμε κάθε χρόνο να πιάσει φωτιά για να την κυνηγάμε για να σταματήσει στη θάλασσα…»
Διαβάστε τι είχε πει σε παλαιότερη συνέντευξή του ο πρώην δήμαρχος Πεντέλης Δημήτρης Στεργίου Καψάλης:
«Κάθε πέρσι και καλύτερα. Φέτος είναι λυπηρό να λέμε ότι λειτούργησε το Σύστημα του Κράτους με βάση την πρόληψη για το θέμα αφού ακόμα και αυτή τη στιγμή, μέσα στην καρδιά του καλοκαιριού, δεν έχουν ολοκληρωθεί οι προσλήψεις των συμβασιούχων πολιτικής προστασίας.
Οι δασικοί δρόμοι είναι αδιάβατοι ακόμα και για τη μηχανή μου, τα χόρτα κατά μήκος των δασικών δρόμων δεν έχουν κοπεί, τα παρατηρητήρια δεν έχουν συντηρηθεί και γενικά είμαστε σε μία κατάσταση απαράδεκτη από πλευράς πρόληψης πυροπροστασίας – πυρασφάλειας.
Το ισχύον σύστημα είναι το σύστημα που ευαγγελίζεται πρόληψη και υλοποιεί καταστολή, έτσι λοιπόν περιμένουμε κάθε χρόνο να πιάσει φωτιά για να την κυνηγάμε για να σταματήσει στη θάλασσα. Ευτυχώς εμείς στην Πεντέλη έχουμε αναπτύξει ένα άριστο εθελοντικό κίνημα που έχει μία πολύ καλή εκπαίδευση και προνοώντας να τοποθετήσουμε τέσσερις υδατοδεξαμενές ελικοπτέρων το 2008 κατορθώσαμε να σταματήσουμε τη φωτιά στη βόρεια πλευρά της πόλης μας το 2009 χωρίς καμία στήριξη του Πυροσβεστικού Σώματος εκτός από τα δύο ελικόπτερα ERICKSON και να γλιτώσουμε έτσι τη βορειοανατολική πλευρά του Πεντελικού από την ολοκληρωτική καταστροφή. Μήνυμά μου στο θέμα αυτό είναι ΑΛΛΑΞΤΕ ΤΑ ΟΛΑ. Είναι αδιανόητο για μένα ένα σύστημα που εφαρμόζεται τα τελευταία χρόνια να σε καταστρέφει και να συνεχίζεις να επιμένεις σε αυτό».