Τελικά εκεί στο ΤΑΙΠΕΔ (Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου) είναι μεγάλοι επιστήμονες.
Και φαίνεται ότι ο επικεφαλής του Ταμείου – το οποίο έχει να σταυρώσει κέρδη κάτι χρόνια – κ. Δημήτρης Πολίτης θεωρεί ότι με πρακτικές που εφαρμόζονται μπορεί να πάρει και τη θέση του επικεφαλής του Υπερταμείου που θεωρεί ότι δικαιούται ή ότι του την έχουν υποσχεθεί άνωθεν.
Τελευταίο του κατόρθωμα ήταν να βγάζει διακήρυξη το ΤΑΙΠΕΔ για την σύναψη δημόσιας σύμβασης έργου (ύψους 78 εκ. ευρώ) με αξιολόγηση μελέτης για την στατική και λειτουργική αποκατάσταση των στεγάστρων του κεντρικού σταδίου και του ποδηλατοδρομίου (γνωστών και ως στέγες Καλατράβα) στο ΟΑΚΑ και με έναν φωτογραφικό τρόπο που βασίζεται στην ειδική εμπειρία μελετητικής εταιρίας, που μόνο μία την έχει και η οποία μάλιστα συνεργάζεται με συγκεκριμένη κατασκευαστική εταιρεία, να αποκλείεται η εταιρία που κατασκεύασε τα στέγαστρα, στην προκειμένη περίπτωση η AKΤΩΡ.
Μπορεί η χώρα να ταλαιπωρήθηκε μια ολόκληρη δεκαετία που βρέθηκε εγκλωβισμένη στη μέγγενη των μνημονίων, όμως φαίνεται πως το πάθημα δεν έγινε μάθημα και όσο ο χρόνος κυλά, με την κυβέρνηση Μητσοτάκη να έχει το τιμόνι της χώρας, ολοένα και περισσότερο επιστρέφουμε στις αμαρτωλές συνήθειες που υιοθετήθηκαν πριν από το 2010 και μας οδήγησαν στο χείλος της καταστροφής και στην πτώχευση.
Το παιχνίδι με τους στημένους διαγωνισμούς, μέσα από το οποίο ματώνει ο κρατικός κορβανάς και εκλείπουν οι αναγκαίοι πόροι για την στήριξη των ασθενέστερων κοινωνικών στρωμάτων, της υγείας, της παιδείας και των απαραίτητων έργων υποδομής, συνεχίζεται με αμείωτη ένταση μέσα από τη λογική τού «κατεπείγοντος».
Τα όσα έλαβαν χώρα με σειρά έργων επ’ αφορμή των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, όπου και στήθηκε το μεγάλο… πάρτυ, αναβιώνουν σήμερα με «φωτογραφικούς» διαγωνισμούς και δεκάδες εκατομμύρια «συστημένων» αναθέσεων.
Έργα με εμβληματικό χαρακτήρα, όπως τα περίφημα στέγαστρα Καλατράβα στο Ολυμπιακό Αθλητικό Κέντρο της Αθήνας, «επινοήθηκε» πως για να επισκευαστούν θα πρέπει η μελέτη τους να ανατεθεί σε ένα και μόνο γραφείο, μέσω μιας φωτογραφικής διαδικασίας που περιγράφει μόνο τον έναν και εκλεκτό.
Ένας έχει το… know how
Τώρα που τα δύο στέγαστρα Καλατράβα, στο κεντρικό στάδιο και στο ποδηλατοδρόμιο του ΟΑΚΑ, θα κοστίσουν για την ανακατασκευή τους κοντά στα 78 εκατ. ευρώ με τον ΦΠΑ -δηλαδή, σχεδόν, το ήμισυ του κόστους κατασκευής τους (!) αλλά αυτό είναι μια άλλη συζήτηση- όποιος από τους κατασκευαστές θελήσει να πάρει τη δουλειά, θα είναι υποχρεωμένος να συνεργαστεί αποκλειστικά και μόνο με συγκεκριμένη μελετητική εταιρία, η οποία σύμφωνα με τη γνωμοδότηση του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΤΕΕ) έχει το απαραίτητο know how.
Προσπαθούν, δηλαδή, ΤΕΕ και ΤΑΙΠΕΔ να μας πείσουν πως, ενώ υπάρχουν τόσες γέφυρες και άλλα έργα του Καλατράβα στην Ελλάδα που φτάνουν τη μια ντουζίνα -και φυσικά πολύ περισσότερα στο εξωτερικό- μόνο μια εταιρία έχει τη γνώση, αλλά και τα προαπαιτούμενα για να προχωρήσει στη μελέτη αυτού του έργου, που αφορά την επισκευή και τη συντήρηση των στεγάστρων που σχεδίασε ο Ισπανός αρχιτέκτονας στο ΟΑΚΑ για τους Ολυμπιακούς της Αθήνας.
Η διακήρυξη και τα 78 εκατ.
Έρχεται λοιπόν το ΤΑΙΠΕΔ και βγάζει τη διακήρυξη για τη σύναψη της δημόσιας σύμβασης του έργου, ύψους 78 εκατ. ευρώ, για την αξιολόγηση μελέτης για τη λειτουργική αποκατάσταση των στεγάστρων, με φωτογραφική διαδικασία που βασίζεται στην εμπειρία μελετητικής εταιρίας, που όπως φαίνεται από την εξέλιξη της ιστορίας την έχει μόνο μία.
Ενδεικτικό του τρόπου σκέψης και τη σχετικής μεθόδευσης είναι το κείμενο της σχετικής διακήρυξης που αναφέρει σε ένα σημείο της: «…να έχει εκπονήσει τουλάχιστον μία (1) στατική μελέτη δομικής ενίσχυσης υφιστάμενης κατασκευής ή άμεσων μέτρων (στεγάστρου, γέφυρας) με βάση τις μετακινήσεις και την επιτελεστικότητα τύπου μέρους (…) η οποία να έχει λάβει θετική υποχρεωτική γνωμοδότηση από φορέα του Δημοσίου που εξετάζει την εφαρμογή ήπιων/βέλτιστων μεθόδων επέμβασης: υπουργείο Πολιτισμού, Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας κ.ά.».
Όμως, εδώ είναι που κάποιον τον πιάνουν κυριολεκτικά τα… γέλια, αν αναλογιστεί πως ακόμη και η κατασκευαστική εταιρία ΑKTΩΡ, που κατασκεύασε τα στέγαστρα, για να συμμετάσχει στον διαγωνισμό του ΤΑΙΠΕΔ θα πρέπει υποχρεωτικά να συνεργαστεί με το μελετητικό γραφείο που έχει λάβει τη γνωμοδότηση από το ΤΕΕ.
Τώρα, αν όλες αυτές οι διαδικασίες είναι επ’ ωφελεία του δημόσιου συμφέροντος και κατά πόσο θέτουν σε κίνδυνο τα χρονοδιαγράμματα ολοκλήρωσης του έργου στο ΟΑΚΑ, αυτό είναι μια ιστορία που δεν θα πρέπει να μείνει στην αθέατη πλευρά του φεγγαριού αλλά θα πρέπει να απασχολήσει τους υπεύθυνους και την κυβέρνηση, καθώς ο ελληνικός λαός δεν αντέχει να πληρώσει για μια ακόμη φορά τα σπασμένα.
Με πληροφορίες και από την Κυριακάτικη One VOICE