Ρεπορτάζ: Κώστας Μιλόβας
Με στόχο την αποστολή της Ευρωπαϊκής Ένωσης για μηδενική ρύπανση ως το 2030, την άνοιξη του νέου έτους, ξεκινά καινοτόμο πρόγραμμα για την συστηματική παρακολούθηση και την ενδελεχή απορρύπανση του θαλάσσιου περιβάλλοντος.
Το έργο που πρόκειται να εφαρμοστεί στον κόλπο της Ελευσίνας, στο Κέντρο Επεξεργασίας Λυμάτων Θριασίου, είναι το πρώτο που εφαρμόζεται για τη χώρα μας, και συγκεκριμένα στη Δυτική Αττική, ως αντιπρόσωπο της Ανατολικής Μεσογείου.
Το Ευρωπαϊκό Ερευνητικό Πρόγραμμα «HORIZON2020, RHE – MEDiation: Responsive hub for long term governance to destress the Mediterranean Sea from chemical pollution», στο οποίο συμμετέχει η ΕΥΔΑΠ και 11 εταίροι, μεταξύ των οποίων και το Ελληνικό Κέντρο Θαλάσσιων Ερευνών, παρουσιάστηκε στην Περιφερειακή Ενότητα Δυτικής Αττικής και έγινε διάλογος του επιστημονικού προσωπικού και στελεχών της ΕΥΔΑΠ και του ΕΛΚΕΘΕ.
Αναλυτικότερα, το καινοτόμο έργο αφορά την τοποθέτηση φωτοβιοαντιδραστήρων τεταρτοβάθμιας επεξεργασίας, που εφαρμόζονται για πρώτη φορά στην Ελλάδα, ανοιχτά του κόλπου Ελευσίνας και στο Κέντρο Επεξεργασίας Λυμάτων Θριασίου, όπου θα γίνεται αφαίρεση ρυπαντών χημικών ουσιών και στη συνέχεια εις βάθος και αναλυτικές μετρήσεις ποιοτικών παραμέτρων.
Η καινοτομία του προγράμματος στηρίζεται στη συμμετοχή όλων των φορέων, όπως της Περιφέρειας Αττικής για να χρησιμοποιηθούν οι πληροφορίες, να εξαχθούν τα επιστημονικά συμπεράσματα και η εμπειρία της Δυτικής Αττικής, ως φάρος για την Ευρωπαϊκή Ένωση.