Ξεκίνησε και πάλι την Κυριακή η υδροδότηση της Αίγινας από τον υποθαλάσσιο αγωγό. Η Περιφέρεια Αττικής κατέληξε ότι η βλάβη δεν προκλήθηκε από δολιοφθορά, όπως αρχικά φαινόταν. Αυτό όμως σημαίνει ότι η Περιφέρεια, ως «κύριος» του έργου, θα πρέπει να ελέγξει ενδελεχώς τον αγωγό πριν από την παραλαβή του στο τέλος του έτους, καθώς στο ενδεχόμενο νέου προβλήματος το κόστος αποκατάστασης θα είναι λόγω της φύσης του έργου ιδιαίτερα υψηλό. Αρκετά είναι και τα παράπονα στην Αίγινα για την ποιότητα του νερού των γεωτρήσεων που χρησιμοποιήθηκε τους προηγούμενους δύο μήνες, αλλά και την ενημέρωση των πολιτών γύρω από το θέμα.
Οι εργασίες αποκατάστασης του προβλήματος διήρκεσαν περισσότερες από δέκα ημέρες.
«Οι εργασίες πραγματοποιήθηκαν από τον ανάδοχο του έργου, παρουσία εμπειρογνώμονα και μελών της Μονάδας Υποβρυχίων Αποστολών του Λιμενικού», εξηγεί ο περιφερειάρχης Αττικής Νίκος Χαρδαλιάς. «Επειδή όπως αποδείχθηκε η βλάβη δεν οφειλόταν σε δολιοφθορά, το κόστος αποκατάστασης επιβάρυνε τον ανάδοχο του έργου. Αφού επισκευάστηκε η βλάβη και έγιναν δοκιμές πίεσης με τη βοήθεια της ΕΥΔΑΠ ενημερώσαμε τον δήμο ότι μπορεί να ξεκινήσει και πάλι την υδροδότηση του νησιού. Πρέπει βέβαια να γίνουν κάποιες αναλύσεις, καθώς ο αγωγός ήταν σε αχρηστία για δύο μήνες – χθες κατατέθηκαν δείγματα σε εργαστήριο από τον δήμο».
«Η υδροδότηση ξεκίνησε την Κυριακή», λέει ο δήμαρχος του νησιού Γιάννης Ζορμπάς. «Κάναμε αναλύσεις για την αγωγιμότητα του νερού και μέχρι να βγουν τα αποτελέσματα ενημερώσαμε τον κόσμο ότι μπορεί να χρησιμοποιεί το νερό για γενικές χρήσεις αλλά όχι για πόση».
Τα αίτια της βλάβης προβληματίζουν όλες τις πλευρές. «Οπως αποδεικνύεται, πρέπει να υπάρχει μια εναλλακτική. Αν αυτό είχε συμβεί το καλοκαίρι, που η κατανάλωση είναι 2,5-3 φορές μεγαλύτερη, δεν θα επαρκούσε καν το νερό των γεωτρήσεων για να καλυφθούν οι ανάγκες. Πρέπει επίσης να διευκρινιστεί αν ήταν κατασκευαστικό λάθος ή αστοχία υλικού», τονίζει ο κ. Ζορμπάς.
Πρέπει να διευκρινιστεί αν η βλάβη ήταν λόγω κατασκευαστικού λάθους ή αστοχίας υλικού – Παράπονα για το νερό των γεωτρήσεων και την ενημέρωση των πολιτών.
«Προφανώς και μας προβληματίζει αυτό που συνέβη», λέει ο κ. Χαρδαλιάς. «Πρόκειται για ένα ακριβό έργο, που συγχρηματοδοτήθηκε από την Ευρωπαϊκή Ενωση με σκοπό να εξασφαλίσει οριστικά την υδροδότηση του νησιού. Αναζητούμε τον κατάλληλο τρόπο να ελεγχθεί ο αγωγός πριν από την τυπική παράδοσή του στο τέλος του έτους, καθώς δεν πρέπει να επαναληφθεί ανάλογο πρόβλημα. Εξετάζουμε τα επόμενα βήματά μας».
Στην Αίγινα πάντως επικρατεί δυσαρέσκεια για τον τρόπο με τον οποίο ο δήμος διαχειρίστηκε το πρόβλημα. «Για δύο μήνες το νησί υδροδοτήθηκε από παλαιές γεωτρήσεις. Η ποιότητα του νερού ήταν πάρα πολύ κακή ακόμη και για απλή οικιακή χρήση, το μισό νησί υπέφερε από διάρροιες», λέει ο Παναγιώτης Αγραπίδης, πρόεδρος του Συλλόγου Φίλων Αίγινας. «Πιστεύουμε ότι ο δήμος, ελλείψει εναλλακτικής, απέκρυψε από τους πολίτες πόσο κακή ήταν η ποιότητα του νερού. Μόλις πρόσφατα δημοσιοποίησε κάποια αποτελέσματα από δειγματοληψίες σε κάποιες από τις γεωτρήσεις και κατόπιν εξέδωσε ανακοίνωση ότι το νερό είναι ακατάλληλο για μαγείρεμα. Γενικώς αρνούνταν να παράσχει ενημέρωση». Από την πλευρά του ο δήμαρχος υποστηρίζει ότι το νερό δεν ήταν ρυπασμένο ούτε επικίνδυνο, απλώς ακατάλληλο για πόση λόγω υψηλής αγωγιμότητας. «Κάναμε ελέγχους και τους αναρτήσαμε στην ιστοσελίδα μας», σημειώνει.
«Να γίνουν έλεγχοι»
Ο Σύλλογος Φίλων Αίγινας υποστηρίζει ότι ανάλογη μυστικοπάθεια υπάρχει και στην υπόθεση του υποθαλάσσιου αγωγού. «Ζητήσαμε την προσφορά του αναδόχου, ώστε να έχουμε γνώση των τεχνικών χαρακτηριστικών του έργου, αλλά ο δήμος αρνείται να μας τη δώσει», λέει ο κ. Αγραπίδης, που είναι πολιτικός μηχανικός με ειδίκευση σε υδραυλικά έργα. «Μέσω αυτής θα μπορεί να ελεγχθεί αν χρησιμοποιήθηκαν μικρότερου μήκους σωλήνες, πράγμα που σημαίνει ότι υπάρχουν πολύ περισσότερες συνδέσεις οι οποίες πιθανόν να έχουν ανάλογο πρόβλημα στο μέλλον. Σε κάθε περίπτωση, πρέπει οπωσδήποτε να γίνουν δειγματοληπτικοί έλεγχοι».
kathimerini.gr