Εξετάζονται περιοχές στην νοτιοανατολική Αττική με επικρατέστερη την περιοχή του Λαυρίου. Στην επιλογή αυτή οδηγεί το γεγονός ότι κοντά στην περιοχή που φέρεται να έχει επιλεγεί βρίσκεται μονάδα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.
Στην χώρα μας λειτουργούν 57 μονάδες αφαλάτωσης σε νησιά του Αιγαίου με το 51% του πληθυσμού τους να πίνει νερό από τέτοιες μονάδες. Επίσης από την αρχή του έτους έως και σήμερα έχουν εκδοθεί 25 άδειες προσωρινής εγκατάστασης και λειτουργίας μονάδων αφαλάτωσης σε νησιά μας όπως στην Αλόνησσο, την Κάλυμνο κ.α.
Φουντώνουν τα σενάρια για την δημιουργία μονάδας αφαλάτωσης στην Αττική, ως μέτρο κατά της λειψυδρίας.
Για την αντιμετώπιση της λειψυδρίας στην Αττική, θα χρησιμοποιηθούν και άλλες μέθοδοι. Όπως είχε αποκαλύψει στην ONE VOICE ο Πρόεδρος του Περιβαλλοντικού Συνδέσμου Δήμων Αθήνας – Πειραιά (ΠΕΣΥΔΑΠ) Γρηγόρης Γουρδομιχάλης, στην Ψυττάλεια αφήνουμε καθημερινά 800.000 κυβικά μέτρα επεξεργασμένου νερού να χύνονται ανεκμετάλλευτα στη θάλασσα.
Σύμφωνα με πληροφορίες ένα μικρό έργο εκμετάλλευσης λυμάτων από τους αγωγούς της ΕΥΔΑΠ για τη μετατροπή του σε αρδευτικό νερό θα προκηρυχθεί μέσα στους επόμενους μήνες. Μικρό μεν αλλά είναι μία αρχή για την αξιοποίηση των πόρων της Ψυττάλειας και την επαναχρησιμοποίηση του ανακτημένου νερού για την άρδευση και την βιομηχανία.
Πηγή: Εφημερίδα One Voice