Καθώς η φτώχεια μαζί με την ακρίβεια αυξάνονται όλο και περισσότεροι Δήμοι λαμβάνουν αποφάσεις των Δημοτικών τους Συμβουλίων να παρέχουν επιδόματα στους δημότες τους.
Μάλιστα, το τελευταίο διάστημα έχει ξεκινήσει μια συζήτηση στους κόλπους της Αυτοδιοίκησης, στο πλαίσιο του άρθρου 94 του Ν. 3652/2010 σύμφωνα με το οποίο στις αρμοδιότητες των Δήμων σε θέματα Κοινωνικής Προστασίας προστίθεται και αυτή της έκδοσης αποφάσεων παροχής κοινωνικής προστασίας, να δοθεί με ευκρίνεια η δυνατότητα στους Δήμους να παρέχουν και επίδομα γέννησης.
Ήδη σχετικό επίδομα ύψους 1000 ευρώ για το πρώτο παιδί χορηγεί από το 2020 ο Δήμος Ηρακλείου Αττικής, ως ένα βοήθημα αλλά και κίνητρο για τις οικογένειες του Ηρακλείου που θέλουν να φέρουν στον κόσμο το πρώτου τους παιδί. Το τελευταίο διάστημα σχετικές αποφάσεις, μέσω των Δημοτικών τους Συμβουλίων, έχουν λάβει οι Δήμοι Αγράφων και Νοτίου Πηλίου, προσδιορίζοντας το σχετικό ύψος του στις 3000 ευρώ, ενώ συζητήσεις για την χορήγηση αντίστοιχων επιδομάτων γίνονται, μεταξύ άλλων, στους Δήμους Καλλιθέας, Λυκόβρυσης -Πεύκης και Μινώα -Πεδιάδας στην Κρήτη.
ΥΠΕΣ: Ρύθμιση αλλά στον Κώδικα
Σύμφωνα με πληροφορίες μετά από σχετικά αιτήματα Δημάρχων, το θέμα έχει απασχολήσει και την ΚΕΔΕ η οποία προσανατολίζεται στο να ζητήσει σχετική νομοθετική ρύθμιση από το υπουργείο Εσωτερικών. Άλλωστε, σχετικά αιτήματα Δημάρχων έχουν, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες φτάσει και στο γραφείο του υπουργού Θ. Λιβάνιου.
Πάντως, από το ΥΠΕΣ απαντούν, μέσω του aftodioikisi.gr, ότι «το υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο επιτρέπει την χορήγηση από τους Δήμους τέτοιου είδους επιδομάτων, μετά από σχετική απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου» και παραπέμπουν για μια σαφέστερη διατύπωση που ζητούν ΚΕΔΕ και Δήμαρχοι, στο νέο Κώδικα Δήμων.
Έως 3.500 ευρώ το επίδομα
Υπενθυμίζεται ότι η σημερινή κυβέρνηση με το Ν 4659/2020 θέσπισε επίδομα γέννησης 2000 για κάθε παιδί οικογένειας με εισόδημα έως 40.000 ευρώ ετησίως, επίδομα το οποίο αυξήθηκε από 2.400 έως 3.500 με το Ν 5092/24. Συγκεκριμένα:
α) δύο χιλιάδες τετρακόσια (2.400,00) ευρώ για το πρώτο κατά σειρά γέννησης εξαρτώμενο τέκνο,
β) δύο χιλιάδες επτακόσια (2.700,00) ευρώ για το δεύτερο κατά σειρά γέννησης εξαρτώμενο τέκνο,
γ) τρεις χιλιάδες (3.000,00) ευρώ για το τρίτο κατά σειρά γέννησης εξαρτώμενο τέκνο και
δ) τρεις χιλιάδες πεντακόσια (3.500,00) ευρώ για το τέταρτο και κάθε επόμενο, κατά σειρά γέννησης, εξαρτώμενο τέκνο.
Πηγή: aftodioikisi,gr