“Ύστερα από πληροφορία που είχα από το Δίκτυο Πολιτών για τη Διάσωση του ρέματος της Πικροδάφνης κατέβηκα στο ρέμα σήμερα Κυριακή 29/6/2025 και έγραψα με το κινητό την κατάσταση που βρήκα. Η ρύπανση ξεκινά από το εγκιβωτισμένο ρέμα της Όθωνος”. καταγγέλλει ο Θανάσης Βάσιος μέλος του Δικτύου Πολιτών για τη διάσωση του ρέματος της Πικροδάφνης.
Ο κ. Βάσιος επισημαίνει επίσης ότι ”Από πού ακριβώς προέρχεται η ρύπανση δεν μπορώ να δω. Η κατάσταση είναι τραγική, η μυρωδιά έντονη και η γλίτσα έχει κολλήσει στις πέτρες. Ο Δήμος και η Περιφέρεια πρέπει να βρουν από που προέρχεται και να πάρουν όλα τα μέτρα ώστε να μην ξανασυμβεί”.
Θυμίζουμε ότι το Ρέμα της Πικροδάφνης διατρέχει αρκετούς δήμους, ξεκινώντας από τον Υμηττό (βλ. χάρτη άρθρου), συνεχίζοντας στον Βύρωνα, την Ηλιούπολη, τον Άγιο Δημήτριο, το Παλαιό Φάληρο και καταλήγοντας στον Άλιμο και έχει μήκος 9,3 χιλιόμετρα.
Το βίντεο που ακολουθεί την καταγγελία είναι αποκαλυπτικό
Η αντιπαράθεση
Η αντιπαράθεση γύρω από το ρέμα της Πικροδάφνης ξεκίνησε το 1963 – 1965, όταν διαδοχικές μελέτες που είχε αναθέσει η ΕΥΔΑΠ πρότειναν την κάλυψη του ρέματος και διευθέτηση της ροής του με την κατασκευή κλειστού αγωγού. Έκτοτε έγιναν πολλές συζητήσεις, μελέτες και προσφυγές διαφωνούντων με τα κατά καιρούς σχέδια – κάποια εφαρμόστηκαν (πχ στην Ηλιούπολη όπου καλύφθηκε μεγάλο μέρος του), άλλα όχι – για να φθάσουμε στη σημερινή εικόνα του ρέματος.
Μια εικόνα ενός ρέματος εν πολλοίς εγκαταλελειμμένου, με απορρίμματα και ακαθαρσίες σε πολλά σημεία και – όχι λίγα – αυθαίρετα κτίσματα. Σε αρκετά τμήματα τα πρανή βρίσκονται σε μεγάλο βάθος, καθιστώντας εξαιρετικά δυσχερή την πρόσβαση στην κοίτη του ρέματος και κατ’ επέκταση τον συχνό καθαρισμό του.