Παρά το γεγονός ότι υπήρξαν υπέρογκες αυξήσεις στους λογαριασμούς του νερού, αλλά και στα ανταποδοτικά τέλη, για την καθαριότητα και το φωτισμό, δεν υπήρξε ότι 0,01€ αύξηση στα δημοτικά τέλη των μεγάλων επιχειρήσεων.
Για αυξήσεις με ταξικό χαρακτήρα κατηγορεί τη δημοτική αρχή Ωρωπού η Λαϊκή Συσπείρωση.
Αναλυτικά η ανακοίνωση:
Ένα χρόνο μετά τις τοπικές εκλογές και η «Λαϊκή Συσπείρωση» του Δήμου Ωρωπού, πραγματοποίησε την Κυριακή 10/11/24 το πρωί, τον πρώτο απολογισμό της δουλειάς της , μέσα και έξω από το Δημοτικό Συμβούλιο .
Μια δραστηριότητα που όπως αποτυπώνεται στην εισηγητική ομιλία του Δημοτικού Συμβούλου της παράταξης, Νίκου Γκοντζιά, κάλυψε και καλύπτει προβλήματα που απασχολούν τους δημότες και απασχόλησαν το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Ωρωπού, με πρωτοβουλία της «Λαϊκής Συσπείρωσης».
Μια δραστηριότητα που κάνει πράξη την προεκλογική υπόσχεση της παράταξης, για αγώνα υπέρ των συμφερόντων των πολλών, των εργατικών και λαϊκών στρωμάτων και όχι υπέρ των λίγων, των επιχειρηματικών ομίλων.
Μια δραστηριότητα με αιχμή:
Την καταγγελία μέσα και έξω από το Δημοτικό Συμβούλιο, των υπέρογκων αυξήσεων στους λογαριασμούς του νερού, αλλά και στα ανταποδοτικά τέλη, για την καθαριότητα και το φωτισμό.
Αυξήσεις με ταξικό χαρακτήρα, αφού τα δημοτικά τέλη των μεγάλων επιχειρήσεων δεν αυξήθηκαν ούτε 0,01€. Ταυτόχρονα αναδείξαμε τον αντιλαϊκό χαρακτήρα της ανταποδοτικότητας των υπηρεσιών του Δήμου αφού οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα πληρώνουν το 95% των εσοδών του κρατικού προϋπολογισμού γι΄ αυτό και διεκδικούμε 100% χρηματοδότηση των δήμων από το κράτος, γι΄ αυτές τις υπηρεσίες.
Την ανάδειξη της ανάγκης να καλυφθούν οι ελλείψεις προσωπικού του Δήμου με προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, με τη μονιμοποίηση των συμβασιούχων, χωρίς όρους και προϋποθέσεις και την κάλυψη 100% της μισθοδοσίας κάθε μορφής εργαζομένων στο δήμο από τον κρατικό προϋπολογισμό.
Την παρέμβαση της παράταξης, από τον Φλεβάρη ακόμα, για να συζητηθεί το επείγον θέμα του ΧΥΤΒΑ που έχει αποφασιστεί η κατασκευή του στην περιοχή της Τανάγρας, κατασκευή που εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους, τόσο όσον αφορά τη μόλυνση του Ασωπού ποταμού, αλλά και όσον αφορά γενικότερα την υγεία των κατοίκων της περιοχής.
Καταγγείλαμε επανειλημμένα το εξωφρενικό γεγονός των συνεχόμενων παρατάσεων της συνολικής προθεσμίας εκπόνησης μελέτης με τίτλο «Μελέτη Αποχέτευσης Καπανδριτίου», μιας μελέτης που ανατέθηκε το 2012 (υπογραφή συμφωνητικού 24/9/2012 – απ. 22381) και προέβλεπε συνολική προθεσμία ολοκλήρωσης 16 μήνες, δηλαδή το Γενάρη του 2014. Καλέσαμε τα εργατικά και λαϊκά στρώματα να κινητοποιηθούν και να απαιτήσουν αποχετευτικό για όλο τον Δήμο και αναδείξαμε τις τεράστιες ευθύνες της Δημοτικής Αρχής για το γεγονός των παρατάσεων και της μη ολοκλήρωσης της μελέτης εδώ και 10 χρόνια.
Αναδείξαμε σε σχετική συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο και ενημερώσαμε το λαό του Δήμου, για την ανάγκη να υπάρχει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο έκτακτης ανάγκης σε θέματα Πολιτικής Προστασίας (Χιόνια, Σεισμοί, Δασικές Πυρκαγιές, Πλημμύρες) που θα ρίχνει μεγάλο βάρος στη πρόληψη, ώστε να ελαχιστοποιούνται οι επιπτώσεις. Καταγγείλαμε δε και καταψηφίσαμε την πρόταση της Δημοτικής Αρχής να επιβάλει νέο χαράτσι για την αποκομιδή κηπουρικών εργασιών και απορριμμάτων.
Σημαντικές ήταν οι παρεμβάσεις της «Λαϊκής Συσπείρωσης», με το δημοτικό της Σύμβουλο Νίκο Γκοντζιά, για τα σχολεία της περιοχής και γενικότερα.
Όπως η κατάθεση ψηφίσματος καταδίκης των σχολικών συγχωνεύσεων, της υποχρηματοδότησης των δημόσιων σχολείων και της μείωσης των ωρών εργασίας των σχολικών καθαριστριών ,με απόφαση της κυβέρνησης, από 6,5 ώρες που ήταν σε 3, που έγιναν 4 από τη Δημοτική Αρχή, μετά από παρέμβαση της παράταξης για πλήρες ωράριο. Όπως η στήριξη της παράταξης στον αγώνα των εκπαιδευτικών γονιών και μαθητών για κατάργηση των συγχωνεύσεων και του αγώνα των σχολικών καθαριστριών για μόνιμη δουλειά με πλήρη δικαιώματα.
Αναδείξαμε στο Δημοτικό Συμβούλιο την αδικαιολόγητη καθυστέρηση της Δημοτικής Αρχής να πληρώσει τους πρώην υπαλλήλους της ΚΕΔΩ που είχε καταργηθεί με κυβερνητική απόφαση όπως και όλα τα νομικά πρόσωπα των Δήμων και απαιτήσαμε να πληρωθούν άμεσα, χωρίς άλλη καθυστέρηση. Όπως επίσης απαιτήσαμε να σταματήσουν οι δεσμεύσεις λογαριασμών δημοτών για οφειλές προς το Δήμο λαϊκών νοικοκυριών.
Ο Δημοτικός Σύμβουλος της παράταξης Νίκος Γκοντζιάς στην ομιλία του ανέδειξε επίσης, τις βασικές αιτίες που μια σειρά προβλήματα που απασχολούν και τυραννούν το λαό και του Δήμου Ωρωπού, που δεν είναι άλλες όπως υπογράμμισε ,από την πολιτική κόστους οφέλους που εφαρμόζει η κυβέρνηση και αποδέχεται η Δημοτική Αρχή, όταν τα προβλήματα αφορούν το λαό, που κυριολεκτικά ξεζουμίζεται (για το 2025 προβλέπου 2,4 δις επιπλέον φόρους που το 95% πληρώνει ο λαός) και η πολιτική απλόχερης οικονομικής στήριξης όταν πρόκειται για μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα, τις Νατοϊκές ανάγκες που απορρέουν από την εμπλοκή της χώρας στους πολέμους στην περιοχή και την πλήρη συμφωνία με τις αποφάσεις της Ε.Ε.
Στο διάλογο που ακολούθησε με τους εκπροσώπους φορέων και δημοτών αναδείχθηκαν προβλήματα που απασχολούν καθημερινά τους δημότες και απαιτούν ανάλογες δράσεις για την αντιμετώπισή τους.
Η συζήτηση ολοκληρώθηκε με κάλεσμα της «Λαϊκής Συσπείρωσης» προς τους φορείς και τους Δημότες να αναπτύξουν πρωτοβουλίες και δράσεις, γιατί τώρα είναι ώρα μάχης και όχι αναμονής, στη βάση του «Μόνο ο λαός σώζει το λαό σε συμπόρευση με το ΚΚΕ» για να διεκδικήσουμε:
Ανοιχτά ΤΙ και ΚΥ με γιατρούς και σύγχρονες υποδομές. Ένα Νοσοκομείο στην Ανατολική Αττική.
Δημόσια Σχολεία στο ύψος της σημερινής επιστημονικής και τεχνολογικής ανάπτυξης.
Μόνιμους εργαζόμενους με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα για την εξυπηρέτηση των λαϊκών αναγκών. Όχι στους εργολάβους και τους Αναπτυξιακούς Οργανισμούς.
Συγκοινωνίες που να εξυπηρετούν τις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες.
Νερό και ρεύμα κοινωνικά αγαθά και όχι εμπορεύματα.
Προσωπικό και υποδομές στη Πολιτική Προστασία.
Διεκδίκηση των παρακρατηθέντων από την κυβέρνηση (σύμφωνα με το προεδρείο της ΚΕΔΕ, πρέπει οι δήμοι να πάρουν 8,3 δις και παίρνουν μόνο 1,5 δις).
Πηγή: aftodioikisi.gr